Orangutanid

 

Nimetus: orangutan

Liikide arv: 1

Sugukond: Pongidae (inimahvlased)

Selts: Primates

Üldpikkus: (pere, kere, jalad): isastel 130-150, emastel 110-120

Täiskasvanu kaal: Kalimantani alamliigi isasel 189 kg (kuni 250), emastel 81 kg, Sumatra alamliigil vastavalt 70 kg ja 34-40 kg

Levik: Kalimantani ja Sumatra saar

Elupaik: troopilise ürgmetsa puudel

Toit: puuviljad (eriti viigimarjad), lehed, õied, mineraalide poolest rikas muld, harva putukad jt väikesed loomad, linnumunad

Ühiskondlik struktuur: väikesed, peamiselt peregrupid, mis vahelduvad erakluseperioodidega

Tiinus: umbes 9 kuud

Poegi tiinuse kohta:  1-2

Sünnikaal: 1,2-1,9 kg

Eluiga: tehistingimustes kuni 59 aastat

Säilimise staatus: elupaikade hävitamise ja salaküttimise tõttu väga ohustatud

 

Orangutanid on peitlikud, väheseltsivad, enamasti vaiksed ja ilmselt kõige salapärasemad suured inimahvid. Nad liiguvad Kalimantani ja Sumatra soiste d┼żunglite puulatvades hääletult, nende kohev karvastik sulab lehestikuvarjudega ühte.

Peaaegu kogu elu veedavad nad puudel. Kuna nad on suured sööjad, siis keskenduvad nad metsaviigimarjade, mahlakate lehtede jm toidu otsingule. Rasked täiskasvanud loomad peavad puuvõrades ettevaatlikud olema- nad proovivad koguaeg jalgadega eesmiste okste tugevust. Noored hüppavad aga julgelt ühelt oksalt teisele. Maapinnal on nad veidi ebakindlad: käivad aeglaselt, rusikatele toetudes ja vaatavad tihti ning igatsevalt puude suunas.

Kahjuks on need malbed ja tagasihoidlikud loomad väga ohustatud. Nende püüdmine ja metsade häving on orangutanide arvukuse viinud mõne tuhandeni. Täielik seadustatud kaitse ei pruugi enam aidata ja on võimalik, et varsti kohtab orangutane ainult loomaaias.

 

 

Orangutanide pered on väikesed. Emasel sünnib kord 7-9 aasta tagant 1-2 poega. Esimesed 3-4 aastat imetab ema poega, kuid õpetab ja hooldab teda palju kauem. Ema külge klammerdunult rändab poeg või eri vanuses pojad läbi metsa. Väikesed orangutanid on sama lustakad ja kiinduvad nagu kõik beebid. Nad muutuvad iseseisvamaks 5-6 aastaselt ja lahkuvad lõpuks, et omaette olla ja hiljem oma pere moodustada.

Kust tuleb nimi orangutan?

Malai keeles tähendab „orang“ inimest „utan“ aga metsa. Seega tähendab nimetus „orangutan“ „metsainimest“, mis on vägagi sobiv nimetus nendele omapärastele ja tarkadele loomadele.

 

 

Kasutatud kirjandus

  1. Maailma tuhat palet: Imetajad
  2. http://www.ics.uci.edu/~eppstein/pix/sdz3/Orangutan-m.jpg