Pipi peab sünnipäeva     Astrid Lindgreni järgi
                                    VI
     Pipi naeris südamest ja lõi köögiukse valla. Oh, kui tore oli sooja ja valgesse tuppa tulla! Sünnipäevapidu pidi toimuma köögis, sest seal oli kõige õdusam. Pipi oli köögipõrandale laotanud vaibad, kardinad olid ette tõmmatud ja pliidi all põles praginal tuli. Puudekasti otsas istus Härra Nilsson ja tagus kaht kastrulikaant vastamisi ning kaugemas nurgas seisis hobune. Loomulikult oli temagi sünnipäevale kutsutud.
     Kui sünnipäevakingid olid üle antud, saabus aeg lauda istuda. Laual seisis hulgaviisi kooke ja kukleid. Koogid olid moelt üsna kentsakad, kuid Pipi kinnitas, et just niisugused koogid on Hiinas.
     Pipi kallas tassidesse kakaod vahukoorega ja kõik pidid istuma.
     Kooke nosides teatas Tommy, et kui Hiinas tehakse niisuguseid kooke, sõidab ta suureks saades Hiinasse.

Millest tehakse sokolaadi?kokk12.jpg (73400 bytes)

     Esimene sokolaad, mille üks rändur Mehhikost Euroopasse tõi, ei sarnanenud sugugi meie maiuspalale. See oli valmistatud kakao, maisijahu ja piprapulbri segust ning pealegi veel ilma suhkruta.
     Võis täiesti aru saada eurooplastest, kes suhtusid sellesse toiduainesse kui elukardetavasse.
Alles hulk aastaid hiljem õpiti valmistama meile tuntud sokolaadi. Selleks jahvatati kakaoubadest pulber, keedeti sellest koore, rasva, suhkru ning maitseainetega koos sokolaadimass.
Milliseid aineid on vaja, et keeta kakaod? ........................

..........................................................................................