Tasmaania vombat



Tasmaania vombatid elavad kõrbes. Nad kaevavad endale ise urge, üks tasmaania vombat kasutab korraga kümmet või enamat urgu. Ta kaevab urge oma pikkade küünistega varustatud käppadega. Kui talle juur ette tuleb, siis ta lihtsalt närib selle läbi. Nad on eraklikud loomad. Kui ta hädaohus on, siis ta jookseb urgu peitu, jättes oma tagakeha sissepääsu
tõkestama.
Innaaeg on aprill-juuni. Tiinus kestab 20-22 päeva. Äsja sündinud vombat kaalub 2 grammi ja on 22 mm pikk. Poeg on kuus kuud ema kukrus. Ema lähedusse jääb poeg 11 kuuks.
Tasmaania vombati põhitoit on rohi. Ühe öö jooksul võib vombat läbida 3 km. Toitub vombat veel juurtest, puukoorest ja lehtedest. Vombatitel on oma lemmiktaim Xerotese nimelise perekonna tarnud. Neil on närilistega sarnased hambad.
Esimesed eurooplased, kes vombatit nägid, olid meremehed. Neid on tapetud toiduks ja ettekäändel, et nende urud lõhuvad karjamaid. Neid püüti ka koertega. 19. sajandil olid kõik Bassi väina saarte vombatid tapetud.
Tasmaania vombatid elavad 5-aastaseks.

 Kasutatud kirjandus: "Loomariigis"(Imetajate selts)